Barakoo Szabad Dobkör                                                    
                                                     Szeretettel köszöntelek oldalunkon ! 

   Egy olyan helyre bukkantál, ahol a zenélés, a dobolás közösségformáló és önfejlesztő odalát ismerheted meg,  legyél bár teljesen kezdő vagy profi zenész.
   Az egyszerűség és természetesség azok az alap értékek, amik meghatározzák tevékenységünket.
Örömmel osztjuk meg és gyakoroljuk magunk is a zenén keresztül e két, számunkra fontos tulajdonságot. Csak azt tudom remélni hogy sikerrel.  :-)
  Kívánom, hogy  mindenki átélhesse, újra tapasztalja segítségünkkel  ( vagy anélkül  :-) a zene gyógyító erejét, inspirálva magunkat az emberi lét mélységeinek és magasságainak valódi, örömteli megélésére.


  Min is játszunk ?

   A djembe egy tradicionális afrikai dob neve, jelentése öröm, élvezet. Egy olyan hangszer, ami összehozza az embereket, felpezsdíti, kimozdítja a hétköznapok körforgásából. Éppen ezért elkezdtünk dobköröket tartani, ahol azt tapasztaltuk, hogy az emberek mindig ellazulnak, megnyílnak és örömöt okoz nekik a dobolás.
     Az általunk tartott dobkörökön főleg  ezen a hangszeren játszunk , de használunk sámándobokat, mélydobokat, csörgőket, tikfákat és egyéb hangszereket is.

Pár szó az afrikai zenéről

   Az afrikai zene egyszerű ritmusokból építkezik és van hogy akár több mint tíz szólam épül egymásra. Az egymást kiegészítő, máshol egymást hangsúlyozó szólamok nagyon izgalmas, magával ragadó, összetett zenét eredményeznek. Magával ragadó mert megőrizte  természetességét,  így őszinte tudott maradni.
   Ebben a  zenében mindenkinek szerepe van, mindenki részt vesz benne, nincs közönség, a hallgatóság fogalma ismeretlen. Nem tanult zenészek és kiművelt hallgatóság privilégiuma.
  Nyugat-Afrikában minden közösségi eseménynek része a közös dobolás és táncolás, a mindennapi tevékenységektől kezdve a szertartásokon  át a főbb ünnepekig.  Erre a hagyományra épülve a világ minden táján egyre népszerűbbek a dobkörök. Akik már játszottak zenekarban, ismerik a közös zenélés örömét, akik nem, azoknak egy jó lehetőség, hogy átéljék ezt, mert nem igényel különösebb zenei előképzettséget, tudást.
    
   Mindenki tud dobolni nemtől és kortól függetlenül. Mindenki megtalálhatja a helyét,          mindenki hozzá tud adni valamit, miközben élvezetes ritmusok állnak össze.


   A zene ereje,  jótékony hatásai

   Sokszor tapasztaltam, hogy az emberek nem hiszik magukról, hogy bármilyen módon is közük lenne a  zenéhez,  hiányzik életükből a zenélés öröme. Ám amikor leülnek a dob mellé, nem sok idő kell nekik, hogy rájöjjenek, nem is olyan nehéz zenélni rajta. Ezért alkalmas ez a hangszer arra, hogy egy teljesen kezdőt bevezessen a zene világába, és már az elején sikerélményt adjon. Nagyon jól fejleszti az önbizalmat és ezáltal a bizalmat is.
   Mint minden tanulási folyamat, így a dobtanulás is erősíti a koncentrációt. Dobolás közben egyfajta ellazult figyelem tud kialakulni ami megadja a tanulás könnyedségét.
   A  dobkörön  megtapasztalhatja az ember a dob közösség formáló erejét  Az együttműködés itt hangsúlyt kap, hiszen csak akkor élvezhető mindenki számára a közösen megszólaltatott zene, ha figyelünk  egymásra és nem csak öncélúan ütjük.
   Pár óra dobolással jól le lehet vezetni a feszültségeket, átmozgat és kellemesen lefáraszt.
Megtanít az elengedésre, így  fellélegezhetünk egy kicsit és szabadon élvezhetjük az ősi ritmusokat.
Akkor tudja az ember jól használni a hangszert,  ha nem hagyja, hogy a gondolatai megszakítsák a zene áramlását. Egyszerűen csak engedni kell, hogy a dobszó magával vigyen,  így az ellazulás által oldódni tudnak az emberben kialakult gátlások.      
    A zene egy univerzális nyelv, aminek nincs szüksége szavakra. Ebben van egyik fő ereje, hogy kiragad egy időre a gondolatok folytonos áramlásából. 
   Ha sikerül együtt zenélni, és ráérezni a közös tempóra, ha az ember át tudja adni magát a dobolásnak, az rávezetheti annak megtapasztalására,  hogy valójában mindennek megvan a maga ritmusa.  A hétköznapi tevékenységektől kezdve  az ember belső folyamatain át , a legapróbb dologtól a legnagyobbig mindennek megvan a maga természetes lefolyása . Ha tudunk erre a figyelni, akkor sok mindent megtanulhatunk az életről és elkezdjük rugalmasan kezelni magunkat és a  külvilágot egyaránt, sok energiát megspórolva ezzel.  A rugalmasság pedig nagyon fontos  az egészséges élet elérésében. 
   A dobbal történeteket, érzéseket lehet közölni egymással. A djembe által bepillantást nyerhetünk az afrikai kultúrába, az afrikai emberek életének eseményeibe,  hiszen minden dal életük egy-egy aspektusát  mondja el nekünk. Eljátszva ezeket a ritmusokat átélhetjük egy kicsit  természetközeli, vidám, könnyed és mégis nagyon dinamikus érzésvilágukat.
   Sok embernek feltűnik dobolás közben, hogy a jobb és bal oldala  mennyire nincs szinkronban. Kinek az egyik, kinek a másik keze ügyetlenebb, ami hamar kiderül. A djembe is egy tökéletes eszköz arra, hogy a két oldal ismét egyensúlyba kerüljön.
   Ennek a dobkörnek, mindamellett hogy megtanuljuk használni a hangszert, és megismerkedünk az afrikai ritmusokkal, az is célja, hogy  megtanuljunk együttműködni, és megélni azt, amit a djembe jelent.


Mindenkit szeretettel várunk!

Elérhetőség:
Telefon: +36 20 8057802
E-mail: kato.dobkor@gmail.com 
                                                                   
                                      
Tevékenységünk szimbólumairól


    A barakoo egy afrikai törzs, a mandinkák nyelvén áldást jelent. Többek között azért választottuk ezt a
nevet,  mert összefoglalja számunkra mindazt, amit a zene adhat nekünk. 
   Logónk egy ősi szimbólum, mely bölcsességet, tanulást, alázatot jelent.

   A dob , ütőfelületének kör formája miatt, a jelképek világában kitüntetett helyet elfoglaló hangszer. A mindenséget szimbolizálja többféle vonatkozásban is. A dobtestekre faragott minták , a sámándobok  bőrének rajzolatai a kozmoszt, az éltető erőket, az élet fontos  aspektusait szimbolizálják. Hangja a lét visszhangja mely megidézi a kozmikus ritmust, a teremtés ősi hangját,  eksztázist nyújtva ezáltal . Minden ősi kultúrában szerepet kapott ez a hangszer. Kínától Amerikáig mindenhol megtalálható valamilyen formában.
  Afrikában az emberi lét összes eseménye hozzá kapcsolódik. Esőt varázsoltak, gyógyítottak vele, hangja az ünnepeken szolgált kíséretül, s a híreket szállította a falvak között. 

  Maga a kör is ősi szimbólum, mely az Ég, a mozgás, a mozgásban az állandóság, az ismétlődés, a periodikus idő , a folyamatosság, örökkévalóság, tökéletesség, a harmónia, a végtelen, a zártság és védettség és nem utolsó sorban az egység, egyenértékűség  jelképe.                                    
                                                                    MAGUNKRÓL

MÁKÓ KATÓ
   Zenész családba születtem , így már gyerekkorom óta foglalkozom zenével. Nyolc év zongora , hat év zeneelmélet,  három év gitár és két év ének tanulás után kezdtem el a dobbal autodidakta módon foglalkozni. Tíz éve találkoztam először a djembével és nyolc éve játszom rajta intenzíven  Több ízben volt szerencsém részt venni  a két nagy afrikai mester, Bangourake és Ibrahima Fall kurzusain.
   Sokat zenélek táncosoknak, legyen az kortárstánc, flamenco ( cajonon), holisztikus fitnesz (NIA) cirkuszi légtánc vagy akár klasszikus balett.  A zenét sok esetben a mozdulatok komponálják, ami azt jelenti, hogy sokat improvizálok. Ilyen alkalmakkor többnyire egyedül dolgozom ezért többféle ütős hangszeren játszom egy időben és mellette énekelek. Felkérésre olykor zeneírással is foglalkozom.
 
  A tradicionális afrikai ritmusokkal négy éve ismerkedem komolyabban, és dobköröket is azóta tartunk a párommal, Rádi Gáborral. 
   A  kör tagjaiból szép lassan zenekar alakult. Jelenleg Barakoo néven lépünk fel. A csapat tagjai  Aknay Zoltán , Gyarmati Mihály és Pákolicz Mihály .
  A fellépések és dobkörök mellett csapatépítéseken is részt veszünk..
                                                                     
Nemrég kibővült a csapat még egy taggal,  Rádi Magorral. :-)


                                                                  
                                                            
 RÁDI GÁBOR
 Képzett zenész. Alap hangszere a klarinét, húsz évig játszott professzionális zenekarban. Játszik egyéb fúvós hangszereken, djembén és mélydobokon is.
Mester hangszereket farag, de készít mélydobokat, didgeridoot és sámándobot is. Dobkörökön többnyire az általa készült djembéken játszunk, ezért  nem feltétele a részvételnek a saját hangszer. 
                                                                                                                                                                                     


                                                                                                                         
                                         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése